Tzolkin (Maya-kalender)

Vanuit de oude wijsheid van de Maya’s is onder andere de Tzolkin Maya-kalender ontstaan. Een kalender die bestaat uit 260 dagen; 20 zonnezegels en 13 tonen. De 20 zonnezegels hebben allemaal een universeel thema. De 13 tonen geven de manier van creëren aan. Een combinatie van zo’n zonnezegel en toon wordt een KIN genoemd. De kalender loopt dus van KIN 1 t/m KIN 260. Jouw geboortedag is een landingsplek in deze kalender en zo heb je je eigen KIN waarde.

Uit deze KIN waarde kun je veel halen voor jezelf: het geeft jouw levensthema, missie en persoonlijkheid met jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten in dit leven aan.
De Tzolkin is een proces van bewustwording; je bewust worden van de keuzes die je hebt in het leven. Leef je je zonnezegels in het licht of in de schaduwzijde.

Tzolkin

 

 

Afbeelding: Tzolkin-kalender. Links staan de 20 zonnezegels onder elkaar.

Startend bij de Rode Draak en eindigend bij de Gele Zon.

 

 

 

 

We doorlopen 20x 13 dagen een golf met een bepaald thema , wat dus elke 260 dagen terugkomt, zodat je een verdieping kunt gaan maken.
Om het gelijk te laten lopen met de Germaanse kalender, noemen we het ook wel de 13 manen kalender. Een maancyclus is 28 dagen en dit 13x per jaar , komt neer op 364 dagen. Onze jaarkalender is 365 dagen, wat maakt dat 25 juli een Dag Buiten de Tijd is. Dan wordt er overal in de wereld feest gevierd. Het oude jaar wordt afgesloten en maakt plaats voor nieuw.

 

Bron: Desirée Botterman

 

 

 

 

 

 

 

 

Tzolkin Maya-kalender / Tzolkin Maya-kalender / Tzolkin Maya-kalender / Tzolkin Maya-kalender / Tzolkin Maya-kalender